perjantai 25. tammikuuta 2013

Omaishoitajan arki ja iloinen yllätys.

Tänään hoidettava palasi kotiin kahden viikon intervallihoidosta kuntoutuskodista. Oli väliin taas jotenkin huojentavaa saada vähän "omaa aikaa" päivisin. Silti rutiineistaan ei eroon pääse. Torstai on siivouspäivä, silloin yleensä hoidettava haetaan päiväsairaalaan aamulla ja tuodaan iltapäivällä. Tänään heti pitikin hakea lääkkeitä kun Kela-kortin sain takaisin lompakkooni. Meillä käy kodinhoitajakin päivittäin, mutta... Hän on paremminkin "hupulainen", joka vain oleilee sen tunnin katsoen hoidettavan kanssa televisiota! Muuta ei voi todeta, kuin että helpolla ne toiset elantonsa tienaa.
Oma työviikko on nyt takana, minulla on viikonloppu vapaata. Siskoni kanssa vietämme yhdessä hieman synttäreitä ja eikähän sitä naapurin emäntä myöskin mukahan jouda laulamaan. Isäntä on lähdössä viikonlopuksi parin sadan kilometrin päähän ystäviensä luo, niin saadaan akkavallalla rellestää. Päivällä hälle piti jo katsella patjaa sun muuta joukkoon, ehtoolla vielä soitteli töihinkin että onko hänellä vielä jotain pakattavaa. Sen verran kotia tullessaan ja minun lähtiessä töihin keriittiin vaihtaa pari sanaa jossa lupasi lääkkeet ja kaffeet laittaa. Ehtoolla kuitenkin soitti, että olikin nämä unohtanut. Dosetista töistä tullessa kuitenkin sain varmistuksen, että oli ne lääkkeet sittenkin otettu.

Alkuviikosta isännälle sanoin, että saisi öljyä tilata, ettei ainakaan loppumaan pääse. Varavarastona meillä on jokunen 20 litran kanisteri jolla saamme lämmitettyä tupaa, mikäli ei öljyä ole heti tulossa. Epäilin että sitä menisi tankkiin ainakin sen 2000 litraa. Yllätys olikin kun tänään tuotiin, että tankkiin menikin vain 1670 litraa.
Huhtikuussa 2012 meille viimeksi tuotiin öljyä tankki täyteen. Oli hienoa huomata, että sijoitukseni puihin ja työhön todellakin on kannattanut, koska öljyä oli kulunut 9 kk aikana vain 1100 litraa.
Muutaman viime vuoden öljyn kulutus on ollut n. 4500-6000 litran välillä vuosittain. Vanha Jämän 28S yhdistelmä kattila porskuttaa edelleen Junior Pron kanssa.
Mutta, kuinka tähän päästiin? Me molemmat pidämme viileästä, sisällä lämpötila laskettiin vajaaseen 20 asteeseen. Koska käymme niin harvoin suihkussa, totesimme että lämmintä vettä on turha lämmittää 24/7. Poltin laitetaan päälle vain, kun tiedetään että lämmintä vettä tarvitsee. Myöskin kattilan lämpöjä laskettiin aikaisemmasta 90 asteesta noin 70 asteeseen. Suihkuun mentäessä tuota vähän nostetaan, että lämmin vesi piisaa kahdelle. Korkeintaan yöksi poltin pannaan fyrräämään kovilla pakkasilla, aamulla sammutetaan.
Velipoika sahaalemas perjantaiehtoolla
Hommasin puita, 450 eurolla kotia tuotuna. Tästä myin vielä valmiita klapeja pois 160euron edestä. Itselle jäi vielä reilusti yli 20 mottia puita. Työlle sinänsä ei laskettu hintaa. Investoin myös itselleni markkinoiden suurimman verkkovirralla toimivan halkaisukoneen huudatettuun halpaan hintaan. Kerkesipä tämä päätymään jo huoltoonkin jossain vaiheessa, kun vehkeeseen asennettu jenkatappi päätti vääntyä u-mutkalle ja sanoa poks. Nyt siinä on kunnollinen tappi jälkiasennettuna. Viimeksi tällä viikolla liikkeessä kysyttiin onko toiminut. Bensaa sahaan kului noin 15 litraa. Hikeä ja kaljaa kyllä siinä sivussa virtasi, parhaimmillaan puita pilkoin yli 30 asteen helteellä ja meitä kolme ihmistä urakoi läjän kimpussa. Tulipa siinä sivussa testattu halppis Metsurin moottorisahaa, joka ei kyllä omaan mieleen ollut. Oli tuo jonkin aikaa koekäytössäkin, mutta sai jäädä kyllä siihen. Nyt kun tässä aloin oikein laskemaan on motille tullut alle 10 euroa hintaa.
Edelleen öljylapun kuukausierä on huiman 530 euroa, tämä on hurjasti noussut siitä kun taloon muutin vajaa 10 vuotta sitten oli erä silloin n. 190euroa. Joten ison säästön näillä puilla on aikaan saanut jo alle vuodessa. Ennen tilausta oli öljyfirma jo meille velkaa yli 2500€, tuosta tuo tuotu öljyerä pois, niin silti on tili "miinuksella".
Taidetaanpa saada jatkossakin tilata vain ilmaista öljyä kerran vuodessa.
Säistähän tuo aivan riippuu kuinka nuota puita pouhoottaa. Ylläpitoon piisaa se korveellinen tai kaksi päivässä, saa kraanastakin vähän lämmintä vettä. Parhaimmillaan kattilassa on yötäpäivää valkia ollut, siitä kyllä olen onnellinen että tämä on mahdollista, koska teemme aivan täysin päinvastaisia työvuoroja. Aamulla tartte kun pesään lisätä puita ja taas mennään.
 Tänä vuonna on tarkoitus hommata vielä aavistuksen vähän enemmän puita. Mahdollisesti mikäli pystyy, lämmittää näillä koko vuoden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti